Vogulien (mansien) kansankulttuuri

KT17.jpg

Nimeke

Vogulien (mansien) kansankulttuuri

Aihe

Vogulien (mansien) kansankulttuuri. Kansatieteellisiä julkaisuja 17. 2007. 172 s. (ISBN 978–952–5150–92–6 sid., 978–952–5150–96–4 nid.) 60/50 €.

Kuvaus

Suomalais-Ugrilaisen Seuran kansatieteellisiä julkaisuja -sarjan 17. teos ”Vogulien (mansien) kansankulttuuri” on käsikirjaksikin soveltuva esitys, joka perustuu Artturi Kanniston keräämään etnografiseen aineistoon. Kirjassa esitellään luvuittain mansien elinympäristö, asumismuodot, kulkemis- ja kuljettamistavat, lukuisat eri kalastus- ja metsästystavat ja -välineet sekä muut elinkeinot samoin kuin ruoanvalmistus, tekniset taidot, parantamistavat ja lastenhoito. Teoksessa on runsaasti kuvia.

Kanniston Siperian-matka alkoi syksyllä 1901 ja päättyi joulukuussa 1906; hän matkusti systemaattisesti läpikotaisin mansien aluetta, ja kilometrejä kertyi yli 4000. Kannisto myös oli kielitieteilijä, joka pyrki harvinaisen suurella tarkkuudella merkitsemään muistiin mansin kielen ja eri murteiden sanoja. Tutkimusmatkan toisena tavoitteena oli mansien olojen kuvaus. Kannisto tarkkaili mansien elämää ulkopuolisen havainnoitsijan silmin, ja alan kirjallisuuteen ja museokokoelmiin perehtyneenä hän osasi asettaa oppailleen ja kielimestareilleen oikeat kysymykset. Tutkimusmatkailijat pääsevät harvoin irti kulttuuritaustastaan ja oman kulttuurinsa käsitteistä. Kannisto kuitenkin, kenties tiedostamattaan, tavoitti mansien omaa käsitemaailmaa ja kulttuurin sisäistä logiikkaa, joka perustui ympäröivän luonnon kunnioittamiseen.

Tekijä

Ildikó Lehtinen, Jenni Sourama (toim.)

Julkaisija

Suomalais-Ugrilainen Seura

Aikamääre

2007

Formaatti

Fyysinen nide

Kieli

Suomi